Máte zájem o naše výrobky za VELKOBCHODNÍ CENY  pro svůj obchod nebo firmu ? Kontaktujte nás telefonem 777 556 427 nebo emailem : info@mandarinpet.cz  

Proč je hoblinová podestýlka lepší volbou pro Vašeho koně než slámová?

Pokud jste majitelem koně nebo provozujete stáje, jistě víte, že kvalitní a pohodlná podestýlka je pro zdraví a pohodu Vašeho zvířete klíčová. Na trhu je několik druhů steliv, mezi kterými můžete vybírat, ale v tomto článku se zaměříme na dva hlavní typy - hoblinovou a slámovou podestýlku. Proč je hoblinová podestýlka pro koně lepší volbou? Pojďme se na to podrobněji podívat!

 

Absorpce vlhkosti

Jedním z hlavních rozdílů mezi hoblinovou a slámovou podestýlkou je schopnost absorpce vlhkosti. Hoblinová podestýlka je vyrobena ze dřeva, které má přirozeně vysokou absorpci vlhkosti. To znamená, že dokáže udržet větší množství tekutin než sláma, což je velkou výhodou zejména v případě koní kteří častěji močí.

Naopak slámová podestýlka je méně savá a vlhkost se v ní hůře zadržuje. Navíc při nasákání vlhkosti se sláma stává těžší, což může způsobit nepohodlí pro koně a ztížit čištění stáje.

 

Odolnost proti plísni a bakteriím

Dřevěná hoblinová podestýlka má také lepší odolnost proti plísni a bakteriím. Díky své struktuře a vysoké absorpci vlhkosti dokáže udržet prostředí suché a čisté, což snižuje riziko výskytu plísní a bakteriálních infekcí.

Sláma, na druhou stranu, může nabýt vlhkost, která vytváří ideální prostředí pro růst plísní a bakterií. To může vést k zdravotním problémům u koní, jako jsou respirační potíže nebo kožní infekce.

 

Pohodlí a izolace

Hoblinová podestýlka poskytuje koním vyšší míru pohodlí a izolace. Její měkkost a pružnost chrání klouby koní před tvrdým povrchem stáje. Navíc dřevo má přirozenou schopnost izolovat teplo, což zajišťuje příjemnou teplotu v boxech i v chladnějších obdobích.

Slámová podestýlka sice může být také pohodlná, ale její izolační schopnosti nejsou tak efektivní jako u hoblinové podestýlky. Navíc sláma může být někdy hrubší což je nepříjemné zejména pro ostříhané koně a nebo pro kopyta a klouby.

 mandarin pet hobliny

Snadná údržba

Hoblinová podestýlka je snadno udržitelná a čistitelná. Díky své savosti a odolnosti proti plísni je udržování čistoty stáje jednodušší. Navíc hoblinová podestýlka se snadno kompostuje a lze ji použít jako hnojivo nebo mulč na zahradě. 

Se slámou se hůře manipuluje a  vyžaduje více údržby a často je třeba ji měnit častěji než hoblinovou podestýlku. Také se hůře kompostuje a její likvidace může být náročnější.

 

Snadné skladování

Pro hoblinovou podestýlku nepotřebujete žádný velký sklad . Hoblinová podestýlka je balena v recyklovatelných obalech a může být skladována i venku. Navíc naše palety s hoblinovou podestýlkou jsou baleny v UV folii.

Slámová podestýlka musí být uskladněna v suchu, jinak začne plesnivět a zabírá mnoho místa, které můžete využít jinak, zejména u koní : )

 

quote_02-rev

 

Další důvody proč preferovat hoblinovou podestýlku

- Sláma hůře váže amoniak, což způsobuje více zápachu ve stáji.

- Vytváří velký objem hnoje, což ztěžuje jeho likvidaci.

- Sláma více práší než kvalitní hoblinové podestýlky, což může zhoršovat kvalitu vzduchu ve stáji.

- Zcela nevhodná pro koně s laminitidou, problémy se šlachami, obézní koně, alergické koně a koně s respiračními problémy.

- Kůň, který žere svoji podestýlku ze slámy, může zvýšit svoji hmotnost o 10-15 kg za noc, což může vést k dalším zdravotním komplikacím.

 

Závěr

Hoblinová podestýlka nabízí řadu výhod oproti slámové podestýlce, zejména pokud jde o absorpci vlhkosti, odolnost proti plísni a bakteriím, pohodlí pro koně a snadnou údržbu.  Navštivte náš eshop www.mandarinpet.cz a vyberte si kvalitní hoblinovou podestýlku pro Vašeho koně!

hoblinová podestýlka mandarinpet